Den Plessenske Selsø Fond har til formål at videreføre det af stifterne etablerede herregårdmuseum på Selsø Slot til glæde for almenheden og under skyldig hensyntagen til slottets enestående autencitet samt de aktiviteter, der har ligget til grund for museets hidtidige aktiviteter og slottets restaurering.
En vigtig del af arbejdet er således at passe på det gamle hus. Og det efter alle kunstens regler. Dels fordi huset er fredet, dels fordi der i restaurering og vedligehold gemmer sig viden og kompetencer, som er aldeles væsentlige for nutiden, hvor byggeriet er en af de helt store klimabelastninger.
På Selsø Slot værner vi derfor om autenciteten og hylder det gode håndværk, når vi forlænger levetiden på de gamle byggematerialer og giver fornyet liv historien.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har meddelt, at de med endnu en bevillig støtter det vigtige vedligeholdelsesarbejde på Selsø Slot. Denne gang er det en genopfriskning af den slidte gule og hvide mur på godt 100 meter omkring gårdspladsen, der står for tur.
Ideen opstod under vinduesrestaureringen og det er da også de samme murere (Murermester Martin Bøhm), der skal udføre arbejdet ligesom Leif Hansen Arkitekter er med som rådgivere. Alle kender huset, materialerne og ikke mindst præmissen for at arbejde et sted, hvor der er åbent for gæster – gæster som i stor udstrækning viser interesse for det gode håndværk og gerne slår en snak af med de udførende håndværkere.
2024 var året for den store vinduesrestaurering, som blev gennemførte i samarbejde med Leif Hansen Arkitekter, Malerfirmaet Sv. Fischer, Hvidtfeldt & Hansen A/S og Jotax Stilladser. Renoveringsprojektet blev realiseret med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A. P. Møller Fonden, Bygningsbevaringsfonden af 1975 samt Slots- og Kulturstyrelsen.
I forbindelse med restaureringen fik vi lavet denne fine film, som blandt andet blev optaget den 18. maj, hvor vi gennemførte arrangementet: Gamle Vinduer - Nyt Udsyn, som var støttet af Samlingskraft.
Filmen fortæller om det gode håndværk, som vi kan lære meget af den dag i dag. Og så ser vi også Selsø Slot fra mange smukke vinkler. Tak til Chroma Film for produktionen.
Udendørs var der i 2024 også andre restaureringsprojekter i gang. Der blev opsat et nyt rækværk omkring middelalderbrønden, ligesom broen over voldgraven undergik en geoteknisk undersøgelse for at vurdere restaureringsbehovet.
Nykredits Fond og Slots- og Kulturstyrelsen støttede disse to projekter og Nationalpark Skjoldungernes Land støttede forundersøgelsen af broen.
I perioden 2013-2017 gennemgik slottet en større renovering, der omfattede reparation af taget, sætningsskader i gavlen samt portbygningen. Dette projekt blev støttet af A.P. Møllerfonden og var ledet af restaureringsarkitekt Søren Lundquist.
I starten af 1970'erne opdagede Bernard Linder Selsø Slot og satte gang i et kæmpe udgravnings- og restaureringsarbejde. Det førte til etableringen af Herregårdsmuseet Selsø Slot, som vi kender det i dag.